Dialoogcoaching in de boardroom

Coaching

Het belang van het goede gesprek in de boardroom kan niet genoeg onderschreven worden. Er zijn een aantal evidente bedreigingen van de effectiviteit van de board zoals de strijd om status, besluitvorming op grond van vooroordelen, samenwerking op basis van beeldvorming en onderlinge spanningen en conflicten. Daarnaast is de tijdsdruk voortdurend hoog. Met het voeren van een dialoog creëer je als het ware een gevechtsvrije zone. Het is de basis van krachtige en bevredigende samenwerking. Het voorkomt spraakverwarring, sluipende en vaak onuitgesproken verwijdering en is een investering in het onderhoud van je team. Jazeker, boardcommunicatie heeft onderhoud nodig, anders begint het aan alle kanten te rammelen.

In een dialoog neem je de tijd om elkaars ideeën te onderzoeken en op elkaar af te stemmen. We vertragen om te kunnen versnellen en hiermee doen we recht aan het Chinese spreekwoord “Hebt u haast? Ga dan zitten.”

In een dialoog overwin je de menselijke tekortkomingen op het gebied van communicatie door regie te houden op het gesprek met een aantal dialoog prinicipes:

  1. Sluit een psychologisch contract (afspraken over het gemeenschappelijke doel van het gesprek).
  2. Richt je niet op luisteren maar op het verstaan van de ander.
  3. Begin met onderzoeken in plaats van met overtuigen.
  4. Spreek vrijmoedig en constructief over datgene wat waar en belangrijkrijk voor je is.
  5. Accepteer de ander in zijn anders zijn (dat is wat anders dan het altijd met de ander eens zijn).
  6. Ga uit van gelijkwaardigheid in status en inbreng.
  7. Voer met elkaar het gesprek over het gesprek

Contact opnemen

Wil je meer weten over: Dialoogcoaching in de boardroom? Neem dan contact met me op.

Meer Coaching

Coaching